Suuntana kehitys

Kehittämishankkeita elinkeinoelämän tueksi

Alueemme menestys on meille sydämen asia. Toteutamme, hallinnoimme ja olemme mukana useissa Lieksan elinkeinoelämää hyödyttävissä kehittämishankkeissa. Tutustu tarkemmin käynnissä oleviin ja menneisiin projekteihimme!

Pohjoinen Lakeland - Matkailuyritysten kannattava kasvu ja matkailun kansainvälistäminen

  • Lue lisää

    Pohjoinen Lakeland - Matkailuyritysten kannattava kasvu ja matkailun kansainvälistäminen -hankkeessa pyritään löytämään Pielisen Karjalaan uusia työ- ja yrittäjyysmahdollisuuksia, jotka korvaavat turpeen käytöstä luopumisesta johtuvaa vajetta. Tämän vuoksi alueen matkailuelinkeinon vahvistaminen on merkittävä askel kohti elinvoimaisempaa tulevaisuutta. 


    Matkailuala on menettänyt paljon matkailijoita Venäjän hyökkäyssodan ja Covid-19 pandemian seurauksena. Nykyinen matkailijoiden määrä ei tue uuden henkilöstön palkkaamista tai uusien matkailualan yritysten perustamista. Hankkeessa panostetaan markkinointiin, tuotekehitykseen ja kansainväliseen laajentumiseen, jolloin alue pystyy houkuttelemaan enemmän asiakkaita.yrityksiä sijoittumaan alueelle.


    Pohjoisen Lakelandin alueella on syytä tiivistää kaupunkien, matkailudestinaatioiden (Tahko, Vuokatti, Bomba, Koli) ja matkailuyritysten yhteistyötä ja kasvattaa kansainvälistä ja kotimaista tunnettavuutta. Esimerkiksi Matkailun vetovoimatukimuksen pohjalta on havaittu, että Koli on yksi kotimaan kiinnostavimmista matkailukohteista. Koli ei ole pystynyt lunastamaan kaupallisesti potentiaaliaan.Kiertomatkatuoteiden ja valmiiden matkapakettien tarjontaa tulee lisätä sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakasryhmille. Uusia logistisia ratkaisuja tulee selvittää saavutettavuuden parantamiseksi ja myös matkailun tiedolla johtamista on tehtävä entistä tehokkaammin.


    Matkailuyritysten kyvykkyyksien kehittäminen ja valmiuksien parantaminen kansainvälisillä ja kotimaan markkinoilla on edellytys kansainväliselle kasvulle. Matkailutoimijoiden ansaintamahdollisuuksia digitaalisia ja matkanjärjestäjien myyntikanavia tulee hyödyntää tehokkaammin ja yhdistää yritysten voimavaroja osaksi laajempaa kokonaisuutta. Yrityksiä tulee tukea vastaamaan kysyntään, panostamaan vastuullisuuteen, hinnoitteluun ja tuotevalikoimaan.


    Tavoitteena on edistää yhdessä tekemistä ja verkostoitumista, mikä on perusta koko Pohjoisen Lakeland -alueen matkailun kehittämisessä. Uusien matkailutuotteiden innovaatioilla eri kohderyhmille on tavoitteena luoda monipuolinen ja houkutteleva matkailutarjonta, joka lisää kysyntää, luo asiakastyytyväisyyttä ja lisää viipymää alueella. Matkailumarkkinointit oimenpiteiden uudistuminen ja laadukkaat markkinointimateriaalit varmistavat, että tieto alueesta ja sen tarjonnasta leviää laajalle ja herättää kiinnostusta.Kehittämällä asiakaskokemusta digitaalisissa kanavissa varmistetaan, että matkailijat voivat helposti löytää ja varata palveluita.


    Yritysten palveluiden, tuotteiden ja kaupallisten valmiuksien parantaminen takaa, että alueen yritykset voivat kasvaa, kehittyä ja tarjota korkealaatuisia tuotteita ja palveluita, jotka vastaavat matkailijoiden odotuksia ja tarpeita. Toteutuessaan nämä tavoitteet yhdessä luovat perustan kestävälle ja menestyvälle matkailutoiminnalle alueella.Hankkeen merkittävin vaikutus on matkailun kansainvälistymisessä. Kolin brändin ja muiden destinaatiobrändien tunnettuus kasvaa sekä kotimaassa että kansainvälisesti, näkyen lisääntyneenä tuotetarjontana eri myyntikanavissa. Tämä johtaa kansainvälisen matkailijamäärän kasvuun alueella ja matkailijoiden tyytyväisyyden paranemiseen. 


    Matkailijoiden viipymä ja ympärivuotinen matkailu kasvavat koko Pohjoisen Lakelandin alueella. Myös kansainvälisille matkanjärjestäjille tarjottavien tuotteiden ja matkapakettien määrä ja laatu kasvavat.Lisääntyvä yhteistyö ja uudet toimintatavat antavat yrityksille uusia mahdollisuuksia tarjota palveluitaan. Helppo ostettavuus ja varattavuus lisäävät yritysten tuotteiden menekkiä ja auttavat yrityksiä löytämään uusia myyntikanavia ja asiakasryhmiä. Yritysten omat panostukset digikehityksessä ja vastuullisuudessa tuovat myös pysyviä vaikutuksia alueen matkailutarjontaan. Tuotteistettujen matkaketjujen määrä kasvaa ja ne ovat digitaalisesti ostettavissa.


    Hankkeen vaikutuksesta asiakkaille tarjotaan elämyksellisempiä lomia, mikä lisää kiinnostusta aluetta kohtaan pitkällä aikavälillä. Kasvanut kysyntä sekä matkailupalveluiden kysyntä on omiaan kasvattamaan matkailuyrittäjien ympärivuotista kannattavuutta sekä matkailun parissa työskentelevien työpaikkamäärää.


    Lieksan Kehitys Oy LieKen hallinnoimassa hankkeessa osatoteuttajina ovat Lieksan Kehitys Oy LieKe, Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES ja Joensuun kaupunki.  Hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Lieksan Kehitys Oy:n budjetti on 1 205 197 €, josta tuen osuus on 964 159 € (80%).

Arkistoidut hankkeet

Yritysten toimintaedellytysten turvaaminen koronaepidemia -tilanteessa 6.4.-15.1.2021

Lieksan Kehitys Oy LieKe
Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto.
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020
Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto
  • Lue lisää

    Projektin päätavoitteena on yritysten toimintaedellytysten turvaaminen koronaepidemia -tilanteen yli. Lieksan osalta hankkeen kohderyhmänä ovat matkailuyritykset. Hankkeen osatavoitteina yritysten tietoisuus tarjolla olevista kriisirahoitusmahdollisuuksista ja palveluista lisääntyy, kun yritykset hakevat aktiivisesti tarjolla olevia rahoituksia ja palveluja. Samalla yritysten liiketoimintaan löydetään ja kehitetään uudistavia ratkaisuja ja vältetään yritysten ajautumista konkursseihin.


    Hankkeessa haastateltiin yhteensä 94 matkailualan toimijaa ja haastattelujen perusteella toteutettiin hankkeen yhteiset ja yrityskohtaiset toimenpiteet. Yrityksille kulloinkin käytettävissä olevista kriisirahoitusmuodoista ja niiden muutoksista tiedotettiin aktiivisesti ja kartoitettiin yrityskohtaisesti soveltuvia tukimuotoja, jotta liiketoiminta palautuu normaaliksi mahdollisimman nopeasti kriisin jälkeen. Myös yrittäjien ja työntekijöiden jaksaminen, työntekijätilanne ja tulevaisuuden näkymät nostettiin esille.


    Hankkeessa kehitettiin Lieksan ja Kolin matkailua sekä alueen matkailupalveluiden näkyvyyttä sekä kannustettiin yrittäjiä yhteistyöhön.  Yrityksiä kannustettiin kehittämään liiketoimintaa mm. tiedottamalla yrityksiä koulutuksista, webinaareista ja erilaisista hankerahoituksista, jotta yritysten kehittäminen voi jatkua kriisistä huolimatta ja huomioiden myös koronatilanteen pitkittymisen. Yrityksillä oli halukkuutta yhteiseen ja yrityskohtaiseen kehittämiseen ja hankkeen tuloksena haettiin yritysryhmähanketta, johon osallistuu 10 matkailuyritystä.


    Business Joensuun hallinnoimassa hankkeessa osatoteuttajina ovat Lieksan Kehitys Oy LieKe, Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy KETI sekä Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES. Hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto EAKR ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Lieksan Kehitys Oy:n budjetti on 50 000, josta tuen osuus on 40 000 (80%).


Lieksa REACT - koronasta kohti uutta normaalia

Lieksan Kehitys Oy LieKe
  • Lue lisää

    Hankkeen tavoitteena on auttaa lieksalaisia yrityksiä kohti parempaa kannattavuutta ja liiketoiminnan volyymiä digitalisaation ja vihreän kasvun avulla.


    Hankkeen toimenpiteinä lieksalaisissa yrityksissä toteutetaan digitalisaation ja vihreään kasvuun liittyviä yhteisiä ja yrityslähtöisiä kehittämistoimenpiteitä. Hankkeen työpaketeissa kehitetään yritysten digitaalista näkyvyyttä ja tehostetaan toimintaa digitaalisuuden avulla. Liiketoimintaa kehitetään myös ympäristöystävälliseen suuntaan ja otetaan käyttöön vihreän kasvun mahdollistavia toimintamalleja. 


    Digitalisaation toimenpiteet voivat olla esimerkiksi uusien liiketoimintamahdollisuuksien kartoittamista, palvelumuotoilua ja uusien palveluiden toteuttamista, markkinointiviestinnän tehostamista, automaation ja esim. ERP:n ja CRM:n kehittämistä sekä työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden parantamista digitaalisin ratkaisuin.


    Vihreän kasvun toimenpiteinä voivat olla esimerkiksi uusien liiketoimintamahdollisuuksien kartoittaminen, tuotantoprosessien kehittäminen, sertifioiminen, vastuullisuusviestinnän vahvistaminen, vihreän energian käytön edistäminen sekä materiaalivirtojen ja kiertotalouden tehostaminen.


    Tavoitteena on antaa lieksalaisille yrityksille eväitä nopeasti tapahtuvien muutosten kohtaamiseen. Yritysten kannattavuutta, online-näkyvyyttä ja vihreää kasvua tuetaan liiketoimintaa kehittävien ratkaisujen avulla.


    Hankkeen toiminta-aika on 1.8.2021 - 31.12.2023 ja kokonaisbudjetti on 867 180 euroa. Hanketta rahoitetaan Euroopan unionin sosiaalirahastosta (ESR).


    Hanke mahdollistaa asiantuntijapalveluiden hankkimisen 50-70 %:n tukiosuudella, yksinyrittäjille jopa 80 %:n tuki on mahdollinen.


    Lisätietoja hankkeesta antaa yritysasiantuntija Jaakko Korhonen p. 044 2430 590, jaakko.korhonen@lieksankehitys.fi


Tekemätöntä työtä tarjolla, työpaikkoja tekijöille (5T) 1.1.2018-30.9.2021.

  • Lue lisää

    Tekemätöntä Työtä Tarjolla Työpaikkoja Tekijöille (5T) -työllisyyshankkeen tavoitteena on parantaa työvoiman saatavuutta lieksalaisissa yrityksissä sekä kehittää kysyntälähtöisiä työllisyyspalveluprosesseja. Hanketta rahoittavat Euroopan Sosiaalirahasto, Etelä-Savon ELY-keskus ja Lieksan kaupunki. Hanke toteutetaan 1.1.2018 – 30.6.2021 välisenä aikana.


    Yrittäjä – Etsitkö osaavaa työvoimaa? Teemme ennakoivaa rekrytointityötä ja räätälöimme kanssasi sopivia koulutusvaihtoehtoja, osaavan työvoiman saamiseksi.


    Työnhakija – Etsitkö töitä? Tarjoamme sinulle nopeaa ja päämäärätietoista toimintaa työllistymiseen Lieksan alueella. 


    Mestari-kisälli-koulutustehdas -mallia sovelletaan silloin, kun yritykselläsi on rekrytointitarve, mutta sopivaa osaajaa ei tahdo löytyä. Mallia voi soveltaa myös omistajanvaihdos-tilanteessa.


    Hankkeen yhteyshenkilö: Satu Lukkarinen, p. 040 480 3708, satu.lukkarinen@lieksankehitys.fi


Tuotantopohjaisesta osaamisperustaiseen puurakentamisen ekosysteemiin

Karelia ammattikorkeakoulu
Lieksan Kehitys Oy LieKe
Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto
Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto.
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020
  • Lue lisää

    Hankkeen avulla pyritään ymmärtämään paremmin puutuotealan ja puurakentamisen ekosysteemien syntymisen ja synnyttämiseen liittyviä edellytyksiä erityisesti yritysten näkökulmasta. Samalla pyritään tunnistamaan ne todellista lisäarvoa tarjoavat tekijät ja julkisen sektorin toimenpiteet, jotka vauhdittaisivat alan yritysten investointeja ja uusien yritysten kiinnittymistä Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle.


    Kehittämisprojekti toteutetaan Karelia-ammattikorkeakoulun ja Lieksan Kehitys Oy LieKen toimesta yhteistyössä maakunnan muiden kehittämisyhtiöiden kanssa.


Kohti tulevaisuuden puutuoteteollisuutta

  • Lue lisää

    Hankkeen tavoitteena on käynnistää laajamittaisen puutuoteteollisuuden kehittämisen aikakausi Lieksassa.


    Hankkeella koostetaan selvitys siitä, millaisilla toimilla Lieksassa voidaan käynnistää tulevaisuuden puutuoteteollisuuden ekosysteemi.


    Puurakentaminen ja muut puutuoteteollisuuden tuotteet tulevat olemaan avainasemassa kiristyvien ilmastotoimien saavuttamisessa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Uudenlainen puutuoteteollisuuden ekosysteemi auttaa niin yrityksiä, kuin kuntaakin luomaan vähähiilisen teollisen tulevaisuuden askelmerkit Lieksaan.


    Hankkeen aikana kartoitetaan mahdolliset yhteistyökumppanit niin teollisuudesta, kuin myös tutkimus-, kehitys- ja koulutuslaitoksista tulevaisuuden puutuoteteollisuuden ekosysteemin luomiseksi.


    Hankkeen toteutusaika 1.4.-30.11.2022.


    Kohti tulevaisuuden puutuoteteollisuutta- hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.


    Hankkeen projektipäällikkö: Tapani Kiiskinen, p. +358 41 315 7823, tapani.kiiskinen@lieksankehitys.fi


Invest in Lieksa

  • Lue lisää

    Invest in Lieksa -hankkeen tavoitteena on käynnistää merkittäviä matkailukohteiden rakennusinvestointeja Lieksassa, erityisesti niillä alueilla, joilla on investointivalmiita kohteita tarjolla. Tällä hetkellä Kolin alue on Lieksan merkittävin matkailukeskittymä ja potentiaalisin alue lisätä työllisyyttä kerrannaisvaikutusten ja investointien avulla. Invest in Lieksa -hanke edistää oikeanlaisen kohdeaineiston, aktiivisen markkinoinnin ja sijoittajaesittelyjen avulla löytämään sijoittajia Lieksan matkailuinvestointikohteisiin.


    Hankkeen yhteystiedot: Anni Almqvist, puh. 044 973 6896 anni.almqvist@lieksankehitys.fi


Lieksan ja Kolin matkailualueen kestävä menekin­edistäminen

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
  • Lue lisää

    Hankkeen tavoitteena on Lieksan ja Kolin matkailualueen yritysryhmän matkailutuotteiden menekinedistäminen kehittämällä yhteismarkkinointia, matkapaketteja ja -ketjuja. Yritysryhmään osallistuvat yritykset kehittävät osaamistaan tuotteistamisessa, markkinoinnissa ja DMC-toiminnassa. Hankkeessa vahvistetaan yritysten yhteistyöverkostoja ja kestävän kehityksen mukaista toimintaa.


    Hankkeen yhteyshenkilö: Milka Oksman, p. 044 988 3273 milka.oksman@lieksankehitys.fi


Lihhoo Lieksasta -yritysryhmä­hanke

  • Lue lisää

    Lihhoo Lieksasta -yritysryhmähankkeen tavoitteena on kehittää erikoislihakarjaa kasvattavien maatilayritysten pääraaka-aineesta korkealaatuisia ja erilaistettuja lihatuotteita, monipuolistaa ja tehostaa yritysten yhteistyötä, markkinointia ja myyntiä sekä parantaa tunnettuutta, ensin alueellisesti ja myöhemmin kattavammin ja kohdennetusti koko maassa. Näillä kehitystoimenpiteillä parannetaan yritysten lihantuotannon ja koko arvoketjun kestävää ja kannattavaa kasvua.


Pielisen matkailualueen kehittämishanke 2022

  • Lue lisää

    Pielisen matkailualueella on Ukko Kolin ja Loma-Kolin lisäksi useita luonnollisia matkailualueen keskittymiä, jotka tarvitsevat kehittämistä, tukea, näkyvyyttä ja yhteistyötä kasvaakseen ja vakiintuakseen osaksi Lieksan matkailupalvelutarjontaa. Hankkeen tavoitteena on nostaa koko Lieksan alueen matkailupalvelut ja -paketit helposti verkossa ostettaviksi, poistaa ostamisen esteitä ja kehittää tiedolla johtamista. Hankkeen tuloksina yritykset linkittyvät entistä laajemmin alueellisesti ja kansainvälisesti ja markkinoivat tuotteitaan ja palveluitaan monikanavaisesti mm. verkkomyynnin keinoin. Edelleen tuloksina Lieksan monipuoliset luontokohteet ja reitistöt saadaan paremmin näkyviin ja hyödynnettäviksi matkailun tarpeisiin. Pitkällä aikavälillä Lieksan alueen luontomatkailu kasvaa merkittävästi.

Share by: